Friday, June 2, 2017

Un antioxidant natural, eficace și ieftin?

Un antioxidant natural, eficace și ieftin? 
Curcumă cumpărată vrac și capsule de curcumă

Răspunsul este curcuma.
Datorită conținutului de curcumină, curcuma este un ingredient cheie în medicina tradițională indiană (ayurveda):
  1. probleme digestive
  2. probleme hepatice
  3. probleme inflamatorii.
Curcuma este folosită în bucătăria indiană, intrând în compoziția curry-lui, dând acestuia o culoare aurie (galbenă).
În India se consumă în jur de 1,5 până la 2 grame pe zi, ceea ce pare a fi cantitatea indicată.

Curcuma are un spectru foarte larg de acțiune:
  1. sistemul cardiovascular și colesterol, favorizează diminuția depozitului de colesterol, și diminuția nivelului de colesterol din sânge
  2. acțiune antiinflamatorie și fluidifiantă (tromboflebită, artrită reumatoidă, tendinită, bursită, etc) 
  3. probleme gastro-intestinale, ulcere de stomac; curcuma stimulează în mod natural ficatul și vezica biliară
  4. bactericid, fungicid, antiinfecțios
  5. flatulență, balonare, diaree
  6. boala Alzheimer
  7. efecte anticancer
Curcuma este un antioxidant forte.
Conform TAC (Total Antioxidant Capacity), curcuma are indicele 1593 umol, fapt ce o clasează printre plantele și alimentele foarte antioxidante.
Curcuma are un efect fluidifiant, ceea ce înseamnă că timpul de coagulare al sângelui este mai mare, asta în cazul în care trebuie efectuată o operație sau are loc o naștere.

Link 1 - https://ro.wikipedia.org/wiki/Curcumin
Link 2 - Listă de antioxidanți